Alkoholiker

Gratis og anonym hjælp til alkoholikere

Gratis og anonym hjælp til alkoholikere

I Danmark er det gratis at få hjælp til at komme ud af et misbrug. Der er behandlingssteder i hele landet hvor der er eksperter ansat til at hjælpe. Der kan være forskel på hvad de forskellige behandlingssteder har som speciale. Nogle er gode til at behandle og yde hjælp til alkoholikere andre er bedre til ludomani eller et stofmisbrug. Står du og skal i behandling for et misbrug er det vigtigt at du vælger et sted hvor de er eksperter i din form for misbrug.

Ud over selve misbrugsbehandlingen giver behandlingscentrene også råd og vejledning til pårørende til en misbruger og der arbejdes også med perioden efter en endt behandling.

En helhedsorienteret indsats

I dag ved man at det er vigtigt at finde frem til årsagen til misbruget og behandle det. Det kan være en dårlig barndom med vold og misbrug, kedsomhed, en depression eller noget helt andet der har sat gang i misbruget. Ved at få behandlet de bagvedliggende årsager, er det nemmere for misbrugeren at komme ud af sit misbrug. Samtidig arbejdes der også at gøre misbrugeren klar til et nyt liv uden f.eks. alkohol. Misbruget har ofte fyldt meget og ens netværk består måske udelukkende af andre misbrugere. Det er derfor vigtigt, at når behandlingen er afsluttet, at der er noget andet der kan træde i stedet, så misbrugeren ikke bliver ensom og falder tilbage til gamle vaner af den grund. 

Et behandlingscenter hjælper med at få kontakt til foreninger og andre interessegrupper. De holder måske arrangementer et par gange om ugen, som man er velkommen til at deltage i og hvor man kan lære nye mennesker at kende og de kan hjælpe en med at få søgt job, evt. starte på en uddannelse eller få søgt førtidspension. Efterværn er et vigtigt element i at forblive ædru eller stoffri.